Ако ни липсва даден продукт с какво можем да го заменим?
* Бакпулвер (1/2 чаена лъжичка) може да бъде заменен с 3-4 капки ром или коняк.
* Доматеното пюре заменя същото количество кетчуп.
* Киселото мляко се заменя с прясно, на което слагаме лимонов сок или оцет. Разбъркваме сместа и я оставяме да престои няколко минути преди да я използваме за застройка на яденето.
* Ако нямаме нишесте, използваме брашно.
* Сокът на 1 супена лъжица лимон може да бъде заменен с 1/2 супена лъжица оцет.
* При липса на кайма за пълнеж може да използваме същото количество накълцан на дребно салам (кремвирш, наденица).
* Мед (1 чаена чаша) може да бъде заменен с 1/4 чаена чаша пудра захар и 1 чаена чаша вода.
* Ако нямаме орехови ядки при приготвянето на кейкове можем да сложим овесени. В този случай овесените ядки предварително печем във фурната, докато леко порозовеят. Вместо да ги запечем, можем да ги запържим в малко краве масло.
Подправките....коя за какво!?!
Босилек - Той се използва за пици, сосове за спагети, колбаси, супи, доматен сок, дресинги, салати и др
Дафинов лист - Трябва да се махне, преди сервиране. Използва се в супи с месо и птици, ястия, тестени изделия, сосове, риба и някои десерти.
Кимион - Той се използва за картофи, зеле, моркови, колбаси, меса, хлябове и сладкиши.
Целина - Използва се предимно в салати (особено от картофи), сосове, супа, доматен сок, и месо. Също така за раци и морска храна.
Керевиз - Използва се подобно на магданоз, но е с по-деликатен вкус. Той е най-често използваните за риба, яйчни ястия, салати и като глазура върху зеленчуци като моркови.
Чили - Смес от чесън, лук, кимион, мащерка, черен и лют червен пипер, бахар, чесън и сол.
Карамфил - Силен, плодов вкус. Използва се за ароматизиране на шунка, свинско месо, туршии, лук, консерва, както и за сиропи, подправка в сладкарството, както и в комбинация с много други подправки.
Кориандър - Кориандърът е сладък с леко лимонов вкус. Той е основна съставка в къри на прах. Кориандърът е приятно допълнение към картофена салата, ориз, фасул, зеленчукови ястия, ход дог, ябълков пай, задушена риба, грах, леща и супи.
Къри на прах - Това е смес от много подправки. Обикновено съдържа куркума, джинджифил, черен пипер, кориандър, кимион, чили и сминдух, но може да съдържа и канела и карамфил. Къри на прах обикновено има доминираща вкус, но също така може да бъде използвано в малки количества за овкусяване на храни като царевичен хляб, пълнените яйца, супа, дресинги.
Копър - Използва се в салати, сосове, яйчни ястия, супи, сърми, телешко, пресни зеленчуци (краставица, зеле), ориз и особено в морска кухня. Семената се използва главно за овкусяване на туршия и хляб, картофи и зеленчукови ястия.
Сминдух - Има горчив, кленено-подобен вкус. Използва се в индийската кухня. В България е задължителна съставка на шарената сол
Гарам Масала - индийски смес от кимион, кориандър, кардамон, черен пипер, карамфил, индийско орехче, дафинов лист и канела
Чесън (прах, сол) - Чесънът може да се намери под формата на пресни луковици, дехидратиран прах, както и смесен със сол. Той подхожда на почти всяко ястие (яйца, домати, зелени салати, зелен фасул, за дипове и дресинги, за агнешко, свинско, телешко месо и пиле, сирена и млечни продукти). Особено популярна в италианската кухня, по средиземноморието и Азия.
Джинджифил - Джинджифила е с лют, цитрусов вкус. Използва се за добавяне на специфичен вкус на много ястия и десерти.
Хвойна – плодове -
Ароматни и пикантни с лек вкус на бор. Най-често се използва за мариноване на месо за печене.
Коприва -
допълва вкус на пилешко, зеленчуци и плодове супа, както и на доматени сосове. Коприва също така засилва вкус на много месни ястия.
Горчица - Горчица е с чист, свеж аромат и леко лют вкус. Използва се за подправяне на месо, риба, птици, сосове, дресинги за салати, сирене, яйца. Семената се използва варени с цвекло, зеле и като гарнитура за салати.
Индийско орехче - Използвани за овкусяване на сладкиши, плодови ястия, сосове и зеленчуци.
Риган - Добавка към пресни салати, яйца, сосове, хлябове....
Червен пипер - Използва се за риба, картофи, яйца, сирене и млечни продукти, ястия.
Магданоз - Използва се за салати, супи, тестени изделия, масла, миди, месо, птици, сосове, картофи, омлети и меки сирена.
Розмарин - Използвайте с агнешко месо, свинско месо, картофи, моркови, задушено, сосове, маринати, риба, птици, хляб, за скара или шишчета месо и печени картофени ястия.
Градински чай - Той се използва за свинско месо, свински колбас, птици, телешко, зеленчуци и доматени сосове.
Чубрица - Използва се за бобови култури, месо, риба (особено пъстърва), наденица, доматени сосове, фасул супа, месо, руло Стефани, хамбургери, яйца, или домашни птици.
Тарос - Той е отличен за овкусяване на сосове, дресинги, както и месо, птици и риби.
Мащерка - Може да се използва за подобряване на вкус на повечето ястия, особено на готвени ястия.