Поп-Фолк Мания
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Говорилнята
 
ИндексПорталПоследни снимкиТърсенеРегистрирайте сеВход

//
Share | 
 

 Наближава ВЕЛИКДЕН !!!

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Незабравима
Модератор
Модератор
Незабравима

Постове : 296
Регистриран на : 06.02.2010

Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Vide
ПисанеЗаглавие: Наближава ВЕЛИКДЕН !!!   Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Icon_minitimeСъб Фев 06, 2010 10:42 pm


ВЕЛИКДЕН


Чук, чук, яйчице,

имаш ли си сърчице?

Знаеш ли, какво е то

нови дрехи и палто?

Чук, чук, яйчице,

имаш ли си сърчице?

Да му кажеш, нека знай,

че днес цял ден се играй.

Чук, чук, яйчице,

имаш ли си сърчице?

Чуло ли си блага вест:

Бог Иисус възкръсна днес.


Дора Габе

Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Velikden_na4alo

Ето,че и Великден наближава!
Тази година е на 4 април 2010 !
Разкажете какво ще приготвите за Великденската трапеза,подготовка,украса....
Ако имате снимки от предишни години покажете ги.
Темата е за всичко свързано около самата подготовка за празника!


Последната промяна е направена от Незабравима на Съб Фев 06, 2010 10:44 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
Незабравима
Модератор
Модератор
Незабравима

Постове : 296
Регистриран на : 06.02.2010

Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Vide
ПисанеЗаглавие: Re: Наближава ВЕЛИКДЕН !!!   Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Icon_minitimeСъб Фев 06, 2010 10:43 pm

Няколко техники за пъстри яйца

Великден е християнски и български народен празник, свързан с представата за Христовото Възкресение. Празникът е с неопределена дата, от Източното Православие се чества в неделята след първото пролетно пълнолуние (може да бъде от 4 април до 8 май). Подготовката за празника започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна.

Великденските яйца: Не е известно откога за първи път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали началото на живота.

Като християнски религиозен символ яйцето първоначално олицетворява гробницата на Христос и камъка, който е отместен. По-късно асоциацията се променя заради наложилия се обичай яйцата да се боядисват в червено – кръвта на Христос.


Български обичаи:

В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък, като броя им зависи от членовете на семейството и от броя на кокошките. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена, която прави с него, докато е още топло и прясно боядисано, кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването поемат младите жени в къщата.

До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика – оранжева, зелено – с коприва, жълто – с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Винаги, когато се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

Още през 18 век започва производството на шоколадови яйца. Дървените са известни отдавна, а през 60-те години на 20 век вече се продават и пластмасови. Изключителни със своята красота и блясък са декоративните яйца на Петер Карл Фаберже, изработени от скъпоценни камъни и благородни метали.

Нашето семейство използва много техники при боядисването на яйца за Великден – с восък, зехтин, мъниста, оцветен ориз, кристали, листенца, брокатено лепило, картинки, тези новите картинки, които се залепят чрез потапяне в гореща вода, стипца и много много други, а ето как се прилагат някои от тях:



– С листенца

Използват се листенца от треви или дребни цветя и храсти – може и повече от едно листо за едно яйце. Прилепват се старателно за още топло свареното яйце, завива се в тънка материя /най-успешно от чорапогащи/ и се завързва стегнато, След това се потапя в желания цвят боя. Ако последователно се потопи в няколко цвята, става истинско произведение на изкуството. Моята баба винаги капва във боята по една капка олио, и тогава ако същото се редува потапянето в различните цветове, получаваш интересни комбинации.


– С олио, стипца, туткал, восък и люспи от лук

– малко олио, налято в паничките с боята, дава причудливи шарки на яйцето, то може да се потопи последователно в няколко бои, в които предварително също е налята мазнина.
– ако в боята се прибави парче стипца, яйцата се покриват със скреж или слана.
Те, обаче, не трябва да се мажат с мазнина след боядисването.
– в разтопен, малко рядък туткал, се потапят десетте пръста на ръцете, след това последователно се топкат в различните бои.
– върху топли, току-що сварени яйца, се правят рисунки с восък. Аз лично използвам български народни мотиви в няколко цвята. След всяко използване на рисунка с парафин се потапя в различна боя – започвам от жълта.
– шепа люспи от стар лук се накълцват с нож – като фиде, поръсват се върху стар чорап и върху тях се слага суровото яйце. Завързва се добре и се пуща в съд и се вари. След това не се изважда от чорапа, а заедно с него се поставя в боята.



– С винена киселина


Яйцата се варят във винена киселина/купува се от аптеката/.
От нея те стават грапави и сякаш поръсени с кристалчета.
След това се боядисват какъвто цвят искате.
Най-красиви стават, когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето. Постоява около 5-6 мин.


– С кристали, рисунки с игла и листа

І-ви вариант
Яйцата се сваряват заедно с кристалите.
На памук, достатъчен да се обвие яйцето се накапват от всички бои и се завива яйцето. След 2-3 мин. е готово, оцветено в пъстри багри и прибляскващо от кристалите.
ІІ-ри вариант
Яйцата се боядисват с по-плътни и силни цветове и с шило или игла върху тях се рисува.
ІІІ-вариант
Върху яйцето се слага листо от тревичка (детелина, хризантема и др.) завива се с парче от стар чорапогащник, завързва се и се потапя в боята. След боядисването се развива и гланцира.
Вместо листо, може да се сложат и изрязани от хартия фигури.


– С обелки от стар лук

Върху суровите яйца се нареждат обелки от стар кромид лук, подредени в различни посоки, увиват се с марля, завързват се с конец и се варят по няколко в отделните бои десет минути.
Изваждат се от боята, отстраняват се обелките внимателно и след като изстинат се намазват с малко олио.



– С восък

Със специално приспособление за рисуване върху яйца, което работи с восък, рисуваме старовремски инициали.
След което сваряваме яйцата и когато се сварят, ги боядисваме и восъкът пада от яйцето, но остават красивите шарки, които правят яйцето най-оригинално от всички!




– С памук

По няколко начина боядисваме яйцата, но най-шарени ги правим, като вземем топка памук, разстиламе я и слагаме по лъжица от всяка боя върху памука да се напои добре. Загръщаме яйцето и оставяме да постои повечко от нормалното боядисване. Така стават с много преливащи цветове. Накрая излъскваме с олио.
Върнете се в началото Go down
Незабравима
Модератор
Модератор
Незабравима

Постове : 296
Регистриран на : 06.02.2010

Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Vide
ПисанеЗаглавие: Re: Наближава ВЕЛИКДЕН !!!   Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Icon_minitimeСъб Фев 06, 2010 10:44 pm

Великденските символи по света - произход, традиция

Векове преди Христа, паганските племена в Европа чествали красивата богиня на пролетта, наречена Еostre. С фестивала в края на март, времето на пролетното равноденствие, се отбелязвал края на зимата и раждането на новия живот. Някои считат, че названието на празника Easter, идва от името на богинята, а други – че се свързва с изгряването на слънцето от изток.
Великденските яйца

Яйцето е най – популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури, яйцето символизира началото на новия живот. Една латинска поговорка казва: "Целият свят е създаден от едно единствено яйце”.

Яйца са били боядисвани, подарявани и изяждани по време на великденските фестивали в древен Египет, Персия, Гърция и Рим. Тези култури възприемали яйцето като емблема на вселената, като творение на върховния бог, като покълването на живота.

Християните от Близкия Изток възприели тази традиция, а яйцето се превърнало в религиозен символ, олицетворявайки пещерата - гробница на Христос, чийто камък той отместил.

До 15 век няма сведения за великденски ритуали, включващи яйца, в Западна Европа. В средните векове яйцата често били боядисвани в червено, и символизирали кръвта на Христос.


В днешни времена на великден в САЩ се крият 1 билион боядисани яйца в паркове, задни дворове, дори и на поляната пред Белия дом.

Шоколадовите яйца се появяват края на 18 век.

Пластмасовите яйца, използвани за украса, правят своя дебют началото на 60 – те години.
Наближава ВЕЛИКДЕН !!! F_70566636

Великденският заек

Великденският заек има своя произход от пред – християнската наука за плодородието. Зайците, и по – точно дивите зайци, са символ на изобилието на пролетта.

От античността зайците са символ на луната, а първото пълнолуние след пролетното равноденствие, бележи и датата на Великден. Дивите зайци се раждат с отворени очи, докато питомните зайци се раждат слепи. Считало се е, че те никога не мигали и не си затваряли очите, и че са нощни създания, както и луната. Също така, те носят малките си един месец, преди да ги родят, както и на луната и е нужен един месец, за да достигне отново пълната си фаза.

Според една легенда, Великденският заек е бил в началото голяма красива птица, принадлежаща на богинята Еostre. Един ден, тя превърнала своята любима птица в див заек. И тъй като Великденският заек е все още птица по душа, той продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.
Наближава ВЕЛИКДЕН !!! F_66713166

Великденската лилия

Лилията е символ на чистотата заради снежно белия си цвят и деликатната си форма.
Тя символизира невинността и блясъка на новия живот. Нарича се Великденска, защото цветовете цъфтят ранна пролет, по Великден.

Наближава ВЕЛИКДЕН !!! F_54746165

Кифлички със стафиди

Една от най – старите великденски традиции, е печенето на кифлички, с кръст от пудра захар отгоре. Тази традиция датира от край време. Древните египтяни, гърци и римляни бележели хлябовете си с религиозни знаци, в чест на техните богове.

Съществуват редица поверия, свързани с тези традиционни кифлички – вярва се, че ако се пазят от единия Великден до другия – те ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения. Окачвали ги над комина в кухнята. Така било сигурно, че всеки хляб, опечен в пещта, ще бъде перфектен.
Върнете се в началото Go down
Незабравима
Модератор
Модератор
Незабравима

Постове : 296
Регистриран на : 06.02.2010

Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Vide
ПисанеЗаглавие: Re: Наближава ВЕЛИКДЕН !!!   Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Icon_minitimeСъб Фев 06, 2010 10:45 pm

Великденски курабиики
Продукти:

1 ч.ч.олио
1 ч.ч.мас
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.л.хлебна сода
1 ч.л.амонячна сода
4 яйца
1 1/2 ч.ч.кристална захар
около 1 пакет брашно

Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата + олио и мас + мляко с амонячна и бикарбонат соди + захарта.
Брашно колкото поеме за да стане меко тесто.
Оформят се топчета колкото яйце.
В тавичка намазана с олио се подреждат топчетата на разстояние, защото при изпичането се надуват.
Отгоре всяко топче се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар. Пече се при температура 200 градуса.




Великденски кифлички
Продукти:
20г мая
180 г разтопено краве масло
300 мл прясно мляко
100 г захар
750 г брашно
Пълнеж:
300 г счукани орехи
150 г. захар
1 жълтък
100 мл прясно мляко
канела
Приготвяне: Посипвате маята с 1 с.л. захар и щипка сол. След като се втечни прибавете 5 с.л. мляко и 3 с.л. брашно. Сместа разбърквате добре и оставяте да втаса. Пълнежа правите като орехите смесвате със захарта, прясното мляко, жълтъка и канелата. От маслото, захарта, млякото, брашното и маята замесете тесто, което разделяте на 16 еднакви топки. Разточете ги на кръг и всяка нарежете на 6 триъгълника. В началото на триъгълника сложете пълнеж и навийте кифличката. Наредете ги в тава, отгоре ги намажете с разбито яйце и ги печете в умерена фурна.
Върнете се в началото Go down
LadyBug
Неориентиран
Неориентиран
LadyBug

Female Постове : 20
Регистриран на : 07.02.2010
Местоживеене : Силистра

Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Vide
ПисанеЗаглавие: Re: Наближава ВЕЛИКДЕН !!!   Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Icon_minitimeНед Фев 07, 2010 3:26 am

За великден смятам да направя:
Козунак и ще боядисам яйца.
А ястията още не съм решила какви ще са :2rolleyes:
Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Velikdenhammer
Върнете се в началото Go down
Sponsored content




Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Vide
ПисанеЗаглавие: Re: Наближава ВЕЛИКДЕН !!!   Наближава ВЕЛИКДЕН !!! Icon_minitime

Върнете се в началото Go down
 

Наближава ВЕЛИКДЕН !!!

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Поп-Фолк Мания :: Общи Приказки :: Общи Приказки :: Рецепти-
Free counter and web statsYooBG - Българският порталГласувай за тази страница в Българския ТОПTopSitesRealTop.netТОП СТРАНА
Free forum | ©phpBB | Поддръжка на форума | Сигнал за злоупотреба | Последните дискусии