Говорилнята
 
ИндексПорталКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

//
Share | 
 

 Кучето-какво не знаят хората за него, дори когато имат такова.

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Slatkata_bibi
Любопитен
Любопитен
avatar

Female Постове : 44
Регистриран на : 05.02.2010
Местоживеене : София

ПисанеЗаглавие: Кучето-какво не знаят хората за него, дори когато имат такова.   Нед Мар 14, 2010 4:21 am

Това не е тема за подфорум "Хоби".Това е тема за масата хора,които не знаят нищо за кучето.Това е тема за хората,които са склонни да обвиняват кучето за всичко ,а стопанина му за тях е "нещастна жертва на обстоятелствата".Това е тема за хората,които не знаят нищо за кучето си,а си мислят,че знаят.Тема за тези,които не купуват куче,а играчка за детето си или аксесоар към облеклото си.
Когато видите голямо домашно куче,което се дърпа като обезумяло на каишката към вас и детето,почвате да мразите кучето,.Не се замисляте,че на другия край на каишката е стопанина му!
Когато домашно куче нахапе някой,то се счита за агресивно и се евтанизира.Да,правилно,трябва да се евтанизира.Но кой е виновен за състоянието ,до което е стигнало това куче?Кой е виновен за травмите на нахапания?Кой е виновен за смъртта на кучето?Стопанина!
Липсва всякаква киноложка култура в масата хора! Изобщо не знаят как да се държат с кучето си,не знаят как да го научат на ЕЛЕМЕНТАРНИ неща! Една невъзпитана болонка ще е ужасно досадна,един лошо възпитан представител на едра порода ще е опасен!
Надявам се писаното по-долу да ви даде поне малко по-ясна представа за това що е то домашното куче и как човек трябва да се държи с него като негов стопанин.
Много теми има за бездомните.И винаги се стига до домашните.Но няма тема за тях.Няма опити за повишаване на културата на настоящите и бъдещи собственици на кучета.Има само теми за нахапани и уплашени хора.А всичко идва от човека.Обърнете внимание на написаното в червено

Надявам се също тези,които имат кучета и не знаят защо те не ги слушат,да обърнат малко повече внимание на линковете и да се запитат не правят ли и те същите грешки!Защото,кучето,идвайки в семейството ви,разхождайки се навън,то става част не само от вашия свят,ами и от обществото,от света на околните!


Следващото са малко откъси.Линковете към целите текстове са дадени най-долу.Някои от тях са писани мисля,от рускоговоряща,затова е малко странно на места,но е напълно разбираемо.

Ще започнем с агресията и доминантното поведение:

Ако кучето ръмжи,лае или се зъби на познат гостенин,дошъл у вас-това е проява на доминантно поведение.Много стопани на малки кучета смятат това за забавно и се радват,когато техния "малчуган' се държи като охраняващо куче.Това е неправилно,всяко куче независимо от размерите си трябва да разбере,че такова поведение е неприемливо.

Какво означава доминатното поведение?За да разберем,трябва да знаем по какви правила живее кучето .А те са:
Повечето новоизпечени собственици на кучета допускат грешки,т.е.не разбират,че кучето е стадно животно и ако разбират,то не знаят как да установят взаимоотношения между членовете на семейството.
За кучетата живеещи в семейства,семейството е стадото,то гледа на човека така както едно куче гледа на друго куче и живее по законите на стадото.И само от вас зависи ще станете ли водач за своето куче или не.

Кучето е уникално животно. Никое друго животно не притежава качества, позволяващи му не само да живее с човека, но и да се използва така разнообразно. Много от тези качества са изработени благодарение на това, че кучето е социално животно (животно, което живее в глутница).

Правилата и законите, действащи в глутницата, се пренасят от кучето върху обкръжаващите го хора, върху семейството, в което то живее. Стопаните, децата, познатите и съседите се възприемат от животното като представители на собствения вид. Затова преди да говорим за взаимоотношенията между човек и куче, ще разгледаме какви са отношенията между кучетата в глутницата.

Този въпрос е твърде обемен и е невъзможно подробно да се разгледа в рамките на един брой. Затова ще се спрем на онези моменти, които характеризират причините за проява на доминантно поведение.

Във всяка глутница съществува ясна йерархическа стълба, определяща всички взаимоотношения между нейните членове. Намирайки се на което и да е стъпало от тази стълба, всяко куче се старае да опази своята позиция от посегателства на низшестоящ и по възможност да се издигне нагоре. При това повишението на статуса не става отвлечено, а за сметка на смяна на местата с конкретен член на глутницата, който никога не се съгласява доброволно с тази смяна.


Доминантна агресия
Това социално поведение е свързано с йерархичните отношения в глутницата. Трябва да разберем, че кучето, живеещо в семейството на човека, пренася законите на отношенията в глутницата върху хората. Затова обект на доминиране могат да станат и стопанинът, и роднините, и децата. Често стопанинът контролира кучето, но доминантната агресия може да се прояви по отношение на често гостуващи роднини. Кучето познава тези хора и ги смята за "свои", но демонстрира превъзходството си, като ги поставя на място.

Други видове агресия:

Териториална агресия
Този вид агресия също се отнася към социалното поведение. Но, за разлика от предишния вид, това поведение е насочено към членове на други, конкурентни глутници. Ръмжене и лай при почукване на вратата, облайване на минаващи близо до мястото - всичко това е териториална агресия. Едно и също куче може да се отнася агресивно към ваш познат у дома и въобще да не реагира на появата му на улицата. Ключовият момент при този вид агресия е, че тя се проявява на собствена територия.

Защитна агресия
Ако кучето или членове на неговата глутница са заплашени от опасност, кучето проявява защитна агресия. Вашият питомец може да облайва непознат по време на разходка, ако той се държи "подозрително": спира, гледа ви, опитва се да се приближи. Всички тези действия се приемат от кучето като пряка заплаха и то може да реагира агресивно. Трябва да се отбележи, че за хилядолетия съвместно съществуване с човека, кучетата са развили специфични реакции, които не са характерни за дивите животни. Така, много кучета дори във възрастта на кутре, реагират агресивно на страничен човек, носещ в ръце чувал или сандък. Тази реакция е вродена, кучета с такава реакция са се подбирали изкуствено като "най-съобразителни".

Ловна агресия
Агресивно поведение, храктерно за лов или игра с плячка.

По време на обучението, а така също и при ежедневното управление на кучето, е нужно да имаме ясна представа за вида на агресията на своето куче и грамотно да я използваме. Например, за да прекратим защитна агресия, страничният човек трябва да спре. В същото време при териториална агресия това няма да помогне, кучето ще атакува дотогава, докато човекът не напусне неговата територия. При обучение в защита най-добре е да се започне работа по развиване на ловна агресия, тъй като нервната система на кучето няма да се подлага на натиск.
За някои кучета резултат дава използването само на териториална агресия, за други - само защитна. Затова методиката за защитна работа трябва да се подбира индивидуално за всяко куче.

Има различни хора и различни кучкари. За едни пишкането вкъщи,
хапането на ръцете и краката, лаенето, дърпането и разрушаването
на къщата, влаченето на собственика по време на разходка е нещо
нормално. Живеят щастливо с кучетата терминатори и се радват.

За някои идеалът е- куче с подвита опашка, което пълзи и се свива
от една тяхна дума. Тези два типа са крайни и за съжаление ги има!
Дано тези, които четат това искат най- вече да се сприятелят със своето куче и да не стават роби като в първия случай, или да не правят кучето роб- като във втория случай. Да имат щастлива връзка "стопанин- куче", в която кучето иска да направи всичко за своя стопанин, и където стопанинът иска да направи своето куче щастливо.
(...)

Но ако вие обичате своето куче и искате да го разберете, ще успеете да направите идеалната двойка "стопанин- куче". Най- важното, което трябва да знаете;
- кучето ви не е длъжно! То не е длъжно да ви приеме като своят стопанин. Това, че сте го купили ви прави длъжни пред обществото да слагате ваксини, да обучавате своето куче и други неща. Кучето за това не знае нищо- не може да чете, не познава юрисдикция. Когато сте го донесли вкъщи- вие сте длъжни!!!
Кучето не дължи нищо! Основна грешка при хората е, че смятат, че като са купили кучето, то е роб и е длъжно да слугува. Единственото нещо, което е възможно е вие да станете приятел на своето куче, човекът, на когото то може да се доверява. Водачът,когото има смисъл да слуша!

Любовта е много важна! Най- важното нещо. Но тя е нещо сложно за обяснение. Един учител видял свой ученик в студентската трапезария. Ядял риба.
Учителят попитал своя ученик;
- Защо ядеш рибата?
- Аз обичам риба- отговорил ученикът.
- Ако ти обичаш рибата наистина, тя сега би плувала в морето. Твоят стомах обича рибата, а ти
обичаш своя стомах и това няма нищо общо с любов към рибата.


Най-голямата грешка-очовечаване на кучето!
Различието- строежа на тялото. Ние ходим на два крака и имаме две ръце, а кучетата ходят на четири крака и нямат ръце. Очевидно, нали?! И е факт! Защо тогава се удивляваме, че кучето ни хапе по ръцете? То не хапе... В ръката си държи вашите ръце.Неговата "ръка" привлича вашето внимание към себе си.

Мисленето
При хората и кучетата основните принципи на мислене са- опитите и грешките... и логиката, но има фундаментална разлика! Човекът има абстрактно мислене- кучето няма!
Защо ние обичаме кучетата? Защото те са честни, предани, открити и действат без умисъл и задни мисли. Нямат абстрактно мислене- нямат умисъл, не правят коварни планове, нямат тайни мисли.
Кучето не различава понятията Добро- Зло, Свобода, Равенство, Принципи, Идеологии, не знае какво е Синус или Косинус...
Ако вие приписвате на кучето си човешки качества и способности, то всички ваши действия се провалят. Обвинявате кучето защото "то знае, а не иска" или "как можа да постъпи така с мен"- няма как да помогнат,това не работи.

Има доста различни книги написани за кучето, но няма нито една написана за стопанина. Една каишка има два края- на единия е кучето, на другия е стопанина. Всяко куче е огледалният образ на своя стопанин.
Няма лоши кучета, има лоши стопани!
Когато човек взима ски- първо трябва да се научи да ги кара.
Когато човек купува кола, първо минава през курсове за да се научи как да кара колата. Но когато човек взима куче вместо да се научи как да общува с него, той се опитва да научи животното. Тотално объркана работа!

Кучето не е играчка! Дори най- дребното и най- малкото куче е КУЧЕ! Как всяко нормално живо същество куче има нужда от обич, гижи и разбиране. Най- важното е, че стопанина на това куче трябва да помни, че то е от семейство на вълци, а не "играчка" от семейство чанти и аксесоари!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 

Кучето-какво не знаят хората за него, дори когато имат такова.

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Поп-Фолк Мания :: Общи Приказки :: Общи Приказки :: Клюкарник-
Free counter and web statsYooBG - Българският порталГласувай за тази страница в Българския ТОПTopSitesRealTop.netТОП СТРАНА
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Създайте своя блог